- De Boeren: Mieke & Siebrand Haarsma
- Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar
- Oudega, Gemeente de Fryske Marren
- Sinds 1999
- Aantal schapen: 85-100 Friese melkschapen
- Hoofdproduct: verse schapenkaas
Ons bezoek
Boeren bezoeken en hun verhaal vertellen, dat is wat ik het liefst doe. Naast de verkoop van hun kazen uiteraard. Helaas konden wij het afgelopen jaar geen boeren bezoeken in verband met jawel: Corona.
Afgelopen maandag 20 september 2021 hebben wij de draad weer opgepakt. Wij gingen met ons team (Hilda, Antonia, Wietske) naar Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar in het Friese Oudega (De Fryske Marren)
Kaasmaken al in volle gang
Rond 10:30 uur arriveren wij bij de boerderij in Oudega. Mieke en Siebrand staan al geruime tijd de kaas te scheppen. De complete harmonie waarin gewerkt wordt is ronduit jaloersmakend. Geen wanklank tussen deze 2 echtelieden. Mieke schept de wrongel uit de kaasbak, Siebrand haalt de kaasjes door de pers en stopt ze in bakjes. En zorgt ervoor dat de bakjes weer netjes met kaasdoek erover klaarstaan voor Mieke. Vandaag zit er 180 liter in, goed voor zo’n 200 kaasjes.
Einde Seizoen
Het verse schapenkaas seizoen loopt ten einde. Mieke en Siebrand kijken uit naar hun vakantie op Kos. Na weer een half jaar keihard werken gaan de schapen in rust en zo ook Mieke en Siebrand.
Normaliter worden er wel zo’n 400 kaasjes gemaakt. Maar de schapen geven steeds minder melk zo aan het einde van het seizoen, september dus. Het zonnetje schijnt prachtig over het Friese land zo tussen de Fluessen en de Gaasterlandse bossen.
De schapen gaan van november t/m februari naar binnen. Soms worden er in december/januari alweer de eerste lammetjes geboren. Wanneer het voorjaar haar intrede doet lopen de schapen dag en nacht in het weiland. Vers gras is en blijft het beste voor het schaap en uiteraard de kaas.
Gerijpte Schapenkaas = Harde Schapenkaas
Naast de verse schapenkaas maakt Mieke een paar keer per jaar ook harde schapenkaas. Dit is een totaal andere manier van kaasmaken en wordt dus ook in aparte batches gemaakt. Kijk en daar word ik erg blij van! Immers de verse schapenkaas kunnen wij helaas niet online verkopen. De harde schapenkaas daarentegen wel. Wanneer deze harde schapenkaas rond de 7-8 maanden gerijpt is, zijn ze heerlijk op smaak en gereed om te verkopen. De gerijpte schapenkaas maakt deel uit van ons Friese kaasplankje, de 5 Friese topkazen. Friese schapenkaas is echt super lekker en als je van Manchego houdt een aanrader. Het is een prachtig Fries lokaal geproduceerde kaas waar ik enorm van houd en ik hoop dan ook dat Mieke en Siebrand nog vele jaren doorgaan met hun prachtige werk.
Schapen en lange dagen
Siebrand laat ons hun schapen zien. 80 Grazende witte schapen op het land. We mogen even in de kleine schapenmelkstal kijken. Mieke en Siebrand zijn al om 5 uur opgestaan. Eerst wordt de melk gepasteuriseerd, dit duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna terug gekoeld en aan de melk wordt stremsel toegevoegd. Geen zuursel. Omdat er geen zuursel aan toegevoegd wordt is het verse kaasje maar 7 dagen houdbaar, gekoeld bij zo’n 6 graden. Geen zuursel dus ook niet zuur. Wanneer het stremsel haar werk heeft gedaan, ongeveer 30 minuten later, wordt de kaaswrongel gesneden. Wei-water wordt afgetapt en dan begint het kaasscheppen. Van 8-11:30 wordt de kaas geschept. Dan hebben Mieke en Siebrand er dus al bijna een werkdag opzitten! ’s Middags brengt Mieke alle kaasjes rond bij speciaalzaken en supermarkten. Ze houden alles graag in eigen hand. En met zo’n uniek en kostbaar product is dit erg belangrijk. Bekijk ook vooral de prachtige foto’s!
Echt familiebedrijf
Mieke en Siebrand hebben samen 3 kinderen, die allen zijn opgegroeid op deze boerderij die voorheen van Siebrand’s ouders was. Siebrand’s moeder maakte al schapenkaas. Deze waren 2x zo groot en gingen een nacht onder de pers. Veel droger en compacter dan de kaasjes nu zijn. In die tijd aten mensen gewoon de hele week verse schapenkaas. Nu is het een delicatesse waar veel mensen graag wekelijks van genieten op een stukje roggebrood.
Verse Schapenkaas
Verse schapenkaas is zoals gezegd een echt seizoensproduct en wordt alleen in de periode van maart t/m september gemaakt. Zowel in Friesland als in Zeeland.
Hoe eet je verse schapenkaas?
Wat mij betreft komt de smaak van verse schapenkaas het beste tot haar recht op een stuk roggebrood met peper en zout. Maar uiteraard zijn er ook andere variaties om in gerechten te verwerken. Denk hierbij aan de Italiaanse variant. Verse schapenkaas op een stokbroodje met rode pesto en een blaadje basilicum. Ook al zou je de vergelijking kunnen maken met mozzarella. Friese verse schapenkaas heeft zeker niet het “licht elastische” van een mozzarella. Qua structuur is verse schapenkaas zeer zacht, melkig, romig en heeft een uniek mondgevoel. Die iedereen eigenlijk eens in haar/zijn leven geproefd moet hebben.
Schapenkaas = gezond
Schapenkaas bevat veel vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor een normale werking van je immuunsysteem, het helpt tegen ontstekingen en zorgt ervoor dat je normaal je spieren kunt gebruiken. Schapenkaas heeft de meest gunstige Omega-6 en Omega-3 verhouding in vergelijking met geiten -en koeienkaas. Uiteraard voor diegene met een koemelk allergie kan gerijpte schapenkaas (dus harde schapenkaas) een geweldig alternatief zijn.
Bezoek deze boerderij!
Kortom breng je een bezoek aan Friesland? Proef dan deze verse schapenkaas (maart t/m september) Uiteraard te koop bij de boer zelf. Ze hebben inmiddels een heus winkeltje waar je ook allerlei andere streekproducten kunt kopen. Mocht je in de buurt wonen, pak de fiets met fietstassen en geniet van dit prachtige stuk Friesland en sla lekker in bij Mieke en Siebrand. Naast de verse schapenkaas maken ze nu ook diverse soorten yoghurt.
Tusken Bosk en Mar
Mieke en Siebrand Haarsma
Ige Galamawei 23
Oudega (De Fryske Marren)
Verse schapenkaas is ook verkrijgbaar bij Zee Tsiis Joure en Poeisz supermarkten in Friesland
Groet & Geniet, Wietske & Team
Geschreven door: Wietske Borger (eigenaar kaaspakket.com)
Foto’s & Video: Hilda en Antonia
Datum: 21 september 2021
#tuskenboskenmar #Friesstreekproduct #Frieseschapenkaas #verseschapenkaas